Δευτέρα 25 Σεπτέμβριος 2017

O Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχινιά – Μαραθώνα σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής, την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής διοργανώνει επιμορφωτικό σεμινάριο με τίτλο «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση - Εκπαίδευση για την Αειφορία σε προστατευόμενες περιοχές: Το Εθνικό Πάρκο Σχινιά - Μαραθώνα» το Σάββατο 11 Μαρτίου και ώρες 8:15-13:50 στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά-Μαραθώνα.

Το πρώτο μέρος του σεμιναρίου περιλαμβάνει βιωματικές δράσεις στο πεδίο με σκοπό την εξοικείωση με τους τρόπους παρατήρησης και αναγνώρισης των υδρόβιων και παρυδάτιων πουλιών με κιάλια και τηλεσκόπια. Επίσης, περιλαμβάνει μελέτη πεδίου σχετικά με τη χλωρίδα και τις αβιοτικές παραμέτρους του υγρότοπου του Σχινιά. Το δεύτερο μέρος θα διεξαχθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ολυμπιακού Κωπηλατοδρόμιου.

Στόχος του σεμιναρίου είναι η ανάπτυξη σχετικών δράσεων στα πλαίσια της υλοποίησης προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Πρόγραμμα επιμορφωτικού σεμιναρίου με τίτλο: «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση - Εκπαίδευση για την Αειφορία σε προστατευόμενες περιοχές: Το Εθνικό Πάρκο Σχινιά - Μαραθώνα» το Σάββατο 11 Μαρτίου 2017 στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά-Μαραθώνα.

8:15-10:45 Εθνικό Πάρκο Σχινιά-Μαραθώνα

8:15-10:45

• Παρατήρηση ειδών ορνιθοπανίδας σε διάφορα σημεία του υγρότοπου του Εθνικού Πάρκου Σχινιά – Μαραθώνα και στο Ολυμπιακό κωπηλατοδρόμιο (Λευτέρης Σταύρακας, Άκης Γαϊτανάκης, Γεράσιμος Μπεριάτος - Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία)
  • Παρατήρηση αβιοτικών παραμέτρων και ειδών χλωρίδας του υγρότοπου του Σχινιά (Μπαλιούσης Ευάγγελος Υπεύθυνος Π.Ε. Δ.Δ.Ε. Ανατολικής Αττικής)
11:00-13:50 Αίθουσα εκδηλώσεων – προβολών Ολυμπιακού κωπηλατοδρόμιου ισόγειο κτιρίου

11:00-11:30

• Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στις προστατευόμενες περιοχές της Αττικής
  • Η βιοποικιλότητα του έλους του Σχινιά
  • Τύποι εδαφών στο έλος του Σχινιά. Το έδαφος ως θέμα προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.
  • Ο υγρότοπος του Σχινιά ως πεδίο εκπαίδευσης. Σύνδεση βιωματικών δράσεων με το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών της Χημείας και της Βιολογίας
Μπαλιούσης Ευάγγελος Δρ Βιολογίας Υπεύθυνος Π.Ε. Δ.Δ.Ε. Αν. Αττικής
11:30-12:00
  • Μεγάλο Έλος Μαραθώνος: η ανθρώπινη δραστηριότητα μέσα από τα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής