Δευτέρα 11 Νοέμβριος 2019

  

Generated with MOOJ Proforms Basic Version 1.5

Εθελοντισμός

Η έννοια του εθελοντισμού συνδέεται με την αλληλεγγύη και την ανιδιοτελή προσφορά. Ο εθελοντισμός εκφράζεται με πολλούς τρόπους, ο καθένας από αυτούς με τη δική του φυσιογνωμία και μέθοδο δράσης. Κοινό χαρακτηριστικό όμως όλων είναι η συνδρομή τους στην προάσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Στη σύγχρονη εποχή ο εθελοντισμός έχει καθιερωθεί ως ο θεσμός εκείνος, που συμβάλει στην αντιμετώπιση των κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων και καλείται να αναπληρώσει τα κενά που δημιουργεί η αδυναμία του κράτους. Μέσω του εθελοντισμού προάγεται η μετάβαση της κοινωνίας πολιτών σε κοινωνία ενεργών πολιτών, συμμέτοχων στο κοινωνικό γίγνεσθαι με αίσθημα ευθύνης και συνείδησης για την εξασφάλιση ποιοτικών συνθηκών διαβίωσης για τις επόμενες γενιές. Ο εθελοντισμός δεν είναι απλά ένας όρος, είναι στάση ζωής.

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχινιά - Μαραθώνα, σε συνεργασία με διάφορους τοπικούς φορείς, συλλόγους και τις αυτοδιοικητικές αρχές της περιοχής ευθύνης του, βρίσκεται στην διαδικασία οργάνωσης δικτύου εθελοντών και οργάνωσης αυτών σε βάση δεδομένων, με σκοπό την προστασία και ανάδειξη του Εθνικού Πάρκου. Ήδη κατά τη φετινή θερινή περίοδο διοργανώθηκαν τρεις δράσεις καθαρισμού του πευκοδάσους από σκουπίδια με τη συμμετοχή διαφόρων εταιρειών, του Ινστιτούτου Αεροναυτικής και Αστροναυτικής και των Οικολόγων Αττικής.

Ενδεικτικά οι εθελοντές θα μπορούν να επιλέξουν μεταξύ των ακόλουθων δραστηριοτήτων:

 • Καθαρισμός – σηματοδότηση μονοπατιών,
 • Συμμετοχή στη φύλαξη/επόπτευση και πυροπροστασία του πευκοδάσους,
 • Συντήρηση δενδροφυτεύσεων και πειραματικών επιφανειών,
 • Συντήρηση έργων,
 • Συλλογή απορριμμάτων και μπαζών,
 • Καταγραφή ορνιθοπανίδας,
 • Συμμετοχή σε δακτυλιώσεις,
 • Συμμετοχή σε εκδηλώσεις,
 • Δημιουργία κατάλληλων θέσεων φωλιάσματος για τα πουλιά,
 • Καταγραφή και ενημέρωση των επισκεπτών,
 • Καθαρισμός ακτών,
 • Συμμετοχή στα προγράμματα παρακολούθησης του Φορέα διαχείρισης.

Η ομάδα των εθελοντών θα λάβει από το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχινιά - Μαραθώνα την κατάλληλη κατάρτιση ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του Φορέα για προγραμματισμένες ή έκτακτες δράσεις. Κύριο στόχο αποτελεί η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση πρωτίστως της τοπικής κοινωνίας και των κατοίκων αλλά και των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Για το λόγο αυτό, προβλέπονται να υλοποιηθούν ημερίδες - σεμινάρια εκπαίδευσης, καθώς και συναντήσεις με την τοπική κοινωνία σε συνέχεια του καλέσματος προς όλους τους φορείς και συλλόγους που είχε διοργανώσει ο Φορέας το 2013. Μετά το πέρας της κάθε δράσης θα χορηγείται Βεβαίωση Συνεργασίας.

Για όλα αυτά και για ακόμα παραπάνω δήλωσε συμμετοχή:

Όνομα
Επίθετο
Τηλέφωνο
Διεύθυνση
Email
Έχετε Ξανασχοληθεί με τον Εθελοντισμό;
Αν ναι και που;
Αντικείμενο στο οποίο θέλετε να προσφέρετε

Ημερολόγιο Δράσεων

November 2019
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30