Δευτέρα 11 Νοέμβριος 2019

  

Το Εθνικό Πάρκο Σχινιά στο Μαραθώνα αποτελεί το σημαντικότερο παράκτιο οικοσύστημα της Αττικής. Βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της Αττικής περίπου 40 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Αποτελεί ένα εξαιρετικό φυσικό τοπίο έκτασης 13.840 στρ. (συμπεριλαμβανομένου του θαλάσσιου χώρου) και αποτελείται από την υγροτοπική περιοχή (Μέγα ΄Ελος), τη λοφώδη χερσόνησο της Κυνοσούρας, το λόφο της Δρακονέρας, την περιοχή του δάσους με τις κουκουναριές και τη χαλέπιο πεύκη, την περιοχή της Μακαρίας Πηγής, τον όρμο του Μαραθώνα, το Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο και την περιοχή αναψυχής, τουρισμού και κατοικίας.

Αποτελεί σημαντικό φυσικό και οικονομικό πόρο υπερτοπικής σημασίας καθώς κάθε χρόνο προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες με σκοπό την αναψυχή (ακτές, κολύμπι, θαλάσσια σπορ), την παρατήρηση των πτηνών και την απόλαυση του τοπίου.

Η ονομασία του τόπου αυτού προέρχεται από τα πολλά σχίνα που εκφύονταν στο δάσος του Σχινιά.

Ο χώρος ταυτίζεται ιστορικά με το πεδίο της Μάχης του Μαραθώνα που διεξήχθη τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο του 490 π.Χ, μεταξύ των Ελλήνων (Αθηναίοι και Πλαταιείς) και των Περσών όπου στέφθηκε με επιτυχία κατά την πρώτη εισβολή των Περσών στην Ελλάδα. Αυτό είναι το μέρος όπου ο περσικός στρατός στρατοπέδευσε και αποτελεί μια πολιτισμικά πλούσια περιοχή της Αττικής. Πάνω από 5.000 χρόνια ελληνικού πολιτισμού εκτυλίχθηκε εδώ.

Το Τρόπαιο της μάχης του Μαραθώνα βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το Εθνικό Πάρκο όπως επίσης και ο αρχαιολογικός χώρος και το μουσείο του Μαραθώνα.
Ίσως το πιο διάσημο αθλητικό γεγονός σε όλο τον κόσμο είναι ο Κλασικός Μαραθώνιος Αθηνών που πραγματοποιείται κάθε χρόνο, συνήθως το φθινόπωρο.

Πέρυσι στον Κλασικό Μαραθώνιο Αθηνών, ο οποίος πραγματοποιήθηκε στις 11 Νοεμβρίου, συμμετείχαν περίπου 26.000 άτομα διαφόρων ηλικιών, οι οποίοι έτρεξαν τον αγώνα 42 χιλιομέτρων από τον Μαραθώνα στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Ο μαραθώνιος είναι ίσως το μοναδικό άθλημα στον κόσμο, στον οποίο η συμμετοχή έχει μεγαλύτερη αξία από την ίδια τη νίκη. O πιο ισχυρός αντίπαλος του κάθε δρομέα δεν είναι ο δρομέας δίπλα του, αλλά ο εαυτός του.

 

Ημερολόγιο Δράσεων

November 2019
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30