Tο Σάββατο, 17 Ιανουαρίου 2015, ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχινιά Μαραθώνα συμμετείχε στις Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πτηνών (ΜΕΚΥΠ) που διοργάνωσε και φέτος η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία με υπεύθυνο για την περιοχή μας τον Δρ. Χαράλαμπο Αλιβιζάτο.

Οι ΜΕΚΥΠ αποτελούν μέρος του International Waterbird Census (IWC), του πιο μακροχρόνιου προγράμματος παρακολούθησης της ορνιθοπανίδας παγκοσμίως που συντονίζει η Wetlands International (Διεθνή Οργάνωση Υγροτόπων) από το 1967. Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία είναι εθνικός εκπρόσωπος της Wetlands International και συντονίζει κάθε χρόνο τις ΜΕΚΥΠ σε πάνω από 160 υγροτόπους της χώρας μας.

Στη φετινή καταμέτρηση στα δέκα προεπιλεγμένα σημεία καταμέτρησης στο Σχινιά παρατηρήθηκαν πολλά διαφορετικά είδη υδρόβιων πουλιών με πιο χαρακτηριστικά τις φαλαρίδες, τα νανοβουτηχτάρια, τα φερεντίνια, τις πρασινοκέφαλες πάπιες και τα γκισάρια καθώς και πολλά αρπακτικά όπως καλαμόκιρκοι, γερακίνες, και βραχοκιρκίνεζα. Επίσης καταγράφηκαν κύκνοι, κορμοράνοι και αρκετοί σταχτοτσικνιάδες.

Ο Σχινιάς αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους υγροτόπους της νότιας Ελλάδας ενώ είναι ένας από τους ελάχιστους παράκτιους υγροτόπους που έχουν απομείνει στην νοτιοανατολική ακτογραμμή της χώρας και η οικολογική αξία της περιοχής είναι υψηλή για τα διαχειμάζοντα και μεταναστευτικά είδη πουλιών που ζουν ή περιοδικά συναντώνται σε αυτόν.