Τετάρτη 26 Ιούνιος 2019

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχινιά Μαραθώνα ενημερώνει τους κατοίκους και τους επισκέπτες του υγροτόπου Σχινιά για πιθανή επικείμενη παρουσία του εξαιρετικά επικίνδυνου για τα αμφίβια μύκητα Batrachochytrium dendrobatidis. Ο συγκεκριμένος μύκητας ευθύνεται για την εξαφάνιση πολλών πληθυσμών βατράχων σε όλο τον κόσμο.
Στην Ελλάδα ο μύκητας έχει ήδη εντοπιστεί σε πληθυσμούς βατράχων στη Θράκη (Βιστωνίδα) και τη δυτική Πελοπόνησσο (Στροφυλιά). Η ταχύτητα εξάπλωσης του Batrachochytrium dendrobatidis σε συνδυασμό με την υψηλή μεταδοτικότητα και την εγνωσμένη θανατηφόρο του δράση, τον καθιστούν σημαντικότατη απειλή για όλα τα είδη των ελληνικών Αμφιβίων. Καθώς δεν υπάρχουν ακόμη μέτρα για τη σωτηρία των ήδη προσβεβλημένων πληθυσμών, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης του μύκητα είναι ο περιορισμός της εξάπλωσής του.
Παρακαλούνται οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του υγροτόπου Σχινιά να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και παρατηρητικοί και να αποφεύγουν κάθε αναίτιο/άσκοπο χειρισμό, σύλληψη ή μεταφορά ζωντανών αμφίβιων αλλά και επαφή με νεκρά αμφίβια.
Σε περίπτωση εντοπισμού νεκρών ατόμων βατράχων παρακαλούνται να ενημερώσουν άμεσα τον Φορέα Διαχείρισης.
Για περισσότερες πληροφορίες και τρόπους αντιμετώπισης σε περίπτωση συμβάντος στην περιοχή συμβουλευτείτε τον ακόλουθο σύνδεσμο της Ελληνικής Ερπετολογικής Εταιρείας:

June 2019