Τετάρτη 26 Ιούνιος 2019

Στο πρόγραμμα της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχινιά Μαραθώνα για το σχολικό έτος 2014 -2015 συμμετείχαν περισσότεροι από 1200 μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Στα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του Φορέα, οι εκπαιδευτικοί των σχολείων, δασκάλες και δασκάλοι, στάθηκαν αρωγοί σε όλες τις δραστηριότητες περιβαλλοντικού χαρακτήρα. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα για τις γνώσεις και την βοήθεια που μας έδωσαν πάνω στην οργάνωση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης οι κυρίες Ξυλόκοτα Α., Προϊσταμένης  του τμήματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του υπ. Παιδείας και την κ. Αγγελίδου Ε., Σχολικός Σύμβουλος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δ” Αθήνας.

Πραγματοποιήθηκαν 24 επισκέψεις από ομάδες σχολείων της Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά και από το εργαστήριο της Φιλοσοφικής Σχολής της Ακαδημίας Πλάτωνα. Επιπλέον 3 ομάδες προσκόπων από την Αττική επισκέφθηκαν το Πάρκο και το προσωπικό του Φορέα επισκέφθηκε και ενημέρωσε 3 σχολεία της περιοχής.

Ιδιαίτερη έμφαση θα θέλαμε να δώσουμε στις παρακάτω εκδηλώσεις:

Στις 26-11-14 το προσωπικό του Φορέα ξενάγησε και ενημέρωσε τους συμμετέχοντες του προγράμματος Orient Gate στον υγρότοπο του Πάρκου μετά το συνέδριο με θέμα « Εκτίμηση τρωτότητας υγροτόπων της Αττικής στην κλιματική Αλλαγή και σχέδιο δράσης».

Στις 11-4-14, η ομάδα εργασίας με αντικείμενο την βιοποικιλότητα του Ευρωπαϊκού γραφείου περιβάλλοντος και στελέχη από την Μεσόγειος S.O.S ξεναγήθηκαν στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά και ενημερώθηκαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Σχινιά Μαραθώνα σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία για πρώτη χρονιά τον Ιανουάριο του 2015, εξόρμηση ορνιθοπαρατήρησης και αναγνώρισης πουλιών για το κοινό. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον υγρότοπο του Σχινιά και οι κύριοι Ψύχας Σ., Γαϊτανάκης Α., και Μπεριάτος Γ. ήταν στην διάθεση του κοινού.

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων στις 2 Φεβρουαρίου η περιβαλλοντική ομάδα του 1ου Γυμνασίου Ν. Μάκρης επισκέφθηκε τον υγρότοπο του Σχινιά. Οι μαθητές ξεναγήθηκαν και κατέγραψαν τα είδη που παρατήρησαν με την βοήθεια του προσωπικού του Φορέα. Ο κύκλος της επίσκεψης ολοκληρώθηκε με παιχνίδια ρόλων σχετικών με τις παρατηρήσεις των μαθητών στο πεδίο.

Την Τρίτη 31 Μαρτίου, ο Φορέας σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία διοργάνωσε τα «Χελιδονίσματα 2015», μια εκδήλωση, η οποία αποτελεί ένα καλωσόρισμα στην άνοιξη και τα χελιδόνια. Οι μικροί μαθητές ενημερώθηκαν για τον ερχομό των χελιδονιών, το μεγάλο μεταναστευτικό τους ταξίδι και ευαισθητοποιήθηκαν φτιάχνοντας φωλιές από πηλό.

Tην Τρίτη, 4 Αυγούστου 2015, ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Σχινιά Μαραθώνα, επισκέφθηκε τις παιδικές κατασκηνώσεις του ΥΠΑΠΕΝ στην Μαλακάσα. Θέμα της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης ήταν οι υγρότοποι. Οι μικροί κατασκηνωτές, ηλικίας 6-16 ετών ενημερώθηκαν για τους υγροτόπους της Ελλάδας και συμμετείχαν σε βιωματικές δραστηριότητες και παιχνίδια.

Ο Φορέας Διαχείρισης ευχαριστεί τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς τους και παραμένει στην διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου για την οργάνωση επισκέψεων στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά Μαραθώνα.

June 2019